BemutatkozásPályázati információkHírek, tudnivalókGalériaElérhetõségeink
Az Ön kosara jelenleg üres!
Név:

Lakcím:

Email:

Biztonsági kód:

Írja be a kódot:
Dipel 30g

A Dipel biológiai rovarölõ szer, hatóanyaga a természetben is nagyon gyakori Bacillus thuringiensis kurstaki (BTK) baktériumtörzs által termelt toxinkristály.

A mikroszkopikus méretû méregkristályok semleges kémhatású közegben inaktívak. Amikor azonban a lepkehernyó elfogyasztja a kristályokat, azok a hernyó bélrendszerének erõsen lúgos kémhatása következtében aktiválódnak és hegyes nyúlványokat növesztenek. Az ilyen módon aktiválódott toxinkristályok fellazítják a hernyó bélfalának hámsejtjeit, aminek következtében a kártevõ testébe akadály nélkül be tud jutni bármilyen fertõzõ mikroorganizmus. Mivel a lepkelárváknak nincsen immunrendszerük, ezért a roncsolt bélfalú hernyók néhány napon belül valamilyen baktériumos fertõzés következtében el is pusztulnak.

A gyakorlatban a Bacillus thuringiensis kurstaki toxinkristályaiból fogyasztó hernyó fél-egy órán belül abbahagyja a táplálkozást és 3-5 nap alatt elpusztul.

Alkalmazás:

A Dipel fiatal (L1-L3 stádiumú) lepkehernyók ellen hatékony, ezért a kezeléseket a tömeges lárvakelés idõszakára kell idõzíteni (lásd késõbb).

A permetszer kijuttatásakor nagyon fontos a lombfelület egyenletes borítása, amit csak jó minõségû, finom porlasztású fúvókával lehet elérni.
Mivel a Bacillus thuringiensis méregkristályai az UV sugárzás hatására 6-8 nap alatt lebomlanak, valamint mivel sok kártevõ a levél fonákán kezdi meg táplálkozását, ezért fontos, hogy a permetszer a levelek fonákára is jusson.

A Dipel WP elõírt dózisa 1 kg/ha, a Dipel ES-é 1 l/ha a legtöbb esetben. Almamoly elleni védekezésnél 1,5-2 kg (l) szükséges hektáronként, de a gyapottok bagolylepke elleni védekezéskor, illetve ha megkésett a védekezés és sok az L3 lárva, szintén nagyobb dózis javasolt. Idõs lárvák ellen a készítmény használatát nem javasoljuk.

Az optimális permetlémennyiség 300-600 l/ha, ha a jó fedettséghez ennél több lémennyiség kell, a dózis is növelendõ (pl. 1000 l vízhez 1,8-2 kg (l) Dipel).

A Dipel hatástartama függ a napsütés erõsségétõl, általában 7-10 nap között van. Ezért elhúzódó rajzású kártevõk ellen a permetezést az elsõ kezelés után 8-10 nappal meg kell ismételni.

A Dipel vízállósága kíváló, de a permetés után 6 órán belüli csapadék a készítményt lemossa, ilyen esetben a kezelést meg kell ismételni!

Felhasználási terület:

A Dipel WP az alábbi kultúrákban rendelkezik felhasználási engedéllyel:
?Szõlõ - molykártevõk;
?Almatermésûek - almamoly, aknázómolyok;
?Erdészeti kultúrák - lombrágó hernyók (pl. gyapjaslepke, amerikai fehér szövõlepke);
?Díszfák, díszcserjék - lombrágó hernyók (pl. gyapjaslepke, amerikai fehér szövõlepke);
?Kukorica - kukoricamoly;

A fent említetteken túl a Biokontroll Hungária Kht. (www.biokontroll.hu) biotermesztésben a következõ kultúrákban engedélyezi a Dipel WP:

?Kalászosok - hernyókártevõk;
?Cukorrépa - hernyókártevõk;
?Dohány, komló - hernyókártevõk;
?Olajos magvúak - hernyókártevõk;
?Takarmánynövények - hernyókártevõk;
?Hûvelyesek - hernyókártevõk;
?Zöldségfélék - hernyókártevõk;
?Almatermésûek - gyümölcs és sodrómolyok, lombrágó hernyók;
?Csonthéjasok - gyümölcs és sodrómolyok, lombrágó hernyók;
?Bogyósok - gyümölcs és sodrómolyok, lombrágó hernyók;
Munka- és élelmezésegészségügyi várakozási idõ: 1 nap, kukoricában 0 nap.

A termék ára: 445 Ft / darab
db
Látogatók: 742,636 látogató | Minden jog fenntartva 2010. | Vincellér Bolt Lenti | 8960 Deák Ferenc u. 9 | info@vincellerbolt.hu | Admin