BemutatkozásPályázati információkHírek, tudnivalókGalériaElérhetõségeink
Az Ön kosara jelenleg üres!
Név:

Lakcím:

Email:

Biztonsági kód:

Írja be a kódot:
Funguran-OH 50 WP 1Kg

Hatásmehanizmus:
Preventív hatású kontakt baktérium- és gombaölõ szer. A permetlével érintkezve a spórák és a baktériumok felveszik a rezet, ami akadályozza a csírázásukat és sejtosztódásukat. A réz megszakítja a patogén károsítók metabolizmusát azáltal, hogy sok enzim reakcióját gátolja, konkurense egyéb fémeknek a sejten belüli kelátképzésben és inaktiválja a sejt-membrán-fehérjék képzését.

 

Hatástünet, szelektivitás:
A Funguran-OH baktericid és fungicid szerként is használható. Gombák közül hatékony többek között az Alternaria, Plasmopara, Peronospora, Venturia, Taphrina, Monília, Stigmina, Gnomonia, Cercopora, Phytophthora, Nectria, Mycosphearella, Colletotrichum, Hemileia stb. fajok ellen. A baktériumok közül az Erwinia, Pseudomonas spp., Xantomonas spp. stb. ellen hatékony.


Felhasználható:
Kutúra Károsító Dózis Vízmennyiség
Almatermésûek Baktériumos és gombás eredetû ágelhalás 2,0-3,0 300-1500
Egyéb gombabetegségek (kivéve lisztharmat)
Tûzelhalás 3,0-4,0
Bab Baktériumos betegségek, fenésedés, rozsda 2,0-3,0 400-600
Bogyós gyümölcsûek Levél- és vesszõbetegségek 2,0-3,0 400-600
Borsó Aszkohita 2,0-3,0 400-600
Baktériumos betegségek
Peronoszpóra
Rozsda
Burgonya Alternária 2,0-3,1 400-600
Fitoftóra 2,0-3,0
Csonthélyasok (õszibarackban rügyfakadásig, kajsziban pirosbimbós állapotig) Afrina 2,0-3,0 100-1500
Apigonomia
Baktériumos és gombás eredetû ágelhalás
Levéllyukacsosodás
Monília
Cukorrépa Cerkospórás 2,0-3,0 400-600
Fómás levélfoltosság
Ramulláriás
Hagyma Peronoszpóra 2,0-3,0 400-600
Héjas gyümölcsûek Baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) 2,0-3,0 800-1200
Kultúra Károsító (felhasználás) Dózis (l, kg/ha) Vízmennyiség (l/ha)
Szõlõ Orbánc virágzás elõtt: 2,0 800-1000
virágzás után: 3,0 800-1500
Peronoszpóra virágzás elõtt: 2,0 800-1000
virágzás után: 3,0 800-1500
Zöldségfélék (paprika, paradicsom, kabakosok) Baktériumos és gombás betegségek (kivéve lisztharmat) 2,0-3,0 400-800

 

Javasolt növényvédelmi technologiák:
Burgonyában a kezeléseket az elõrejelzésre alapozva, preventíven kell elkezdeni, majd a fertõzés alakulása szerint 8–12 naponként szükség szerint megismételni. Cukorrépában a védekezéseket lisztharmat kivételével az egyéb levélbetegségek ellen megelõzõ jelleggel, vagy legkésõbb az elsõ tünetek megjelenése idején kell megkezdeni. Az idõjárási körülmények, illetve a járványhelyzet alakulásától függõen 7–10 naponként célszerû megismételni. A készítményt almatermésû kultúrákban baktériumos, gombás eredetû betegségek ellen (varasodás, monília, ágelhalás stb.) a tavaszi és õszi idõszakban, lemosó permetezés formájában javasolt kijuttatni. Tûzelhalás ellen a védekezéseket megelõzõ jelleggel, rügyfakadástól zöldbimbós állapot végéig 2–3 alkalommal lehet elvégezni, legalább 7–10 napos gyakorisággal, nagy lémennyiséggel. A termés viaszosodását követõen záróperme-tezésre a készítmény újból használható a rézérzékenység, illetve perzselési veszély figyelembevételével. Faiskolai alany-csemete- és oltványkertben tûzelhalás ellen a védekezéseket a fertõzést megelõzõ idõszakban 14 naponként 300–400 l/ha vízzel, 2–3 alkalommal kell elvégezni. Csonthéjasokban: õszibarack tafrinás betegség ellen a védekezéseket lemosásszerû permetezéssel legkésõbb rügyfakadáskor be kell fejezni, a perzselési veszély elkerülése érdekében. A baktériumos, gombás eredetû ágelhalás ellen a kezeléseket õsszel, a lombhullás kezdetén javasolt elvégezni. Szilvában, meggyben, cseresznyében levéllyukacsosodás, moniliás betegségek ellen a permetezéseket a vegetációs idõszakban folyamatosan, a fertõzés alakulása szerint lehet elvégezni. Bogyósokban a vegetációs idõszak elején és a termés betakarítása után vesszõ- és levélbetegségek ellen lemosásszerûen javasolt a kezelés. Héjas gyümölcsûekben a betegségek megjelenését követõen el kell kezdeni a kezeléseket, és a fertõzés erõsségétõl függõen 14 naponként ismételni. Szõlõben a kezeléseket szõlõperonoszpóra ellen az elõrejelzésre alapozva, preventíven célszerû elkezdeni a 20–25 cm-es hajtásállapot körül, majd a fertõzés alakulása szerint 7–14 naponként javasolt folytatni. A rezes kezelések fürtzáródás után kedvezõen befolyásolják a szürkepenész elleni hatékony védekezéseket is. Zöldségfélékben: paprikában, paradicsomban, kabakosokban, babban, borsóban, hagymában baktériumos és gombás betegségek ellen a kezeléseket az elõrejelzésre alapozva, megelõzõ módon szükséges elkezdeni, majd a fertõzés alakulása szerint 2–3 alkalommal 10–14 naponként célszerû megismételni. Járványveszélyes idõszakban a baktériumos betegségek ellen fûszerpaprikában további 2–3 védekezés is szükséges. Hagyma és borsó permetezésénél a permetlé tapadásfokozásához nedvesítõszer hozzáadása indokolt.

 

Egyéb technológiai javaslatok:
A Funguran-OH esõállósága a hasonló készítmények között egyedülálló. Azokban a kultúrákban, melyekben a baktériumos betegségek gondot okozhatnak (bab, paradicsom, burgonya stb.), a gombaölõ szerekkel „megtisztított” felületen, a baktériumok szabadon támadhatnak. A Funguran-OH alkalmazásával a legújabb típusú gombaölõ készítmények hatását is kiegészíthetjük baktericid hatással.

Keverhetõség:
Tankkeverék készítésekor végezzünk keverési próbát! A legtöbb gombaölõ készítménnyel keverhetõ. Efuzin 500 FW-vel nem keverhetõ.

 

Kombinációs lehetõségek:
Általánosságban a szisztemikus készítmények mellett javasolt kontakt partnerként használni a keverési próba elvégzése után.

 

Méregjelzés, veszélyesség, várakozási idõ:
Gyenge méreg. Vízi szervezetekre közepesen veszélyes. Biztonsági távolság felszíni vizektõl 50 m, illetve az egyéb jogszabályokban elõírtak szerint. Méhekre nem veszélyes. Közegészségügyi szempontból kifejezetten veszélyes. Munkaegészségügyi várakozási idõ: 0 nap.

Élelmezés-egészségügyi várakozási idõ, megengedett hatóanyag maradék:
Gyümölcs, szõlõ, õszibarack, zöldségfélék: 21 nap (10 mg/kgfémréz). Alma: 10 nap (10 mg/kg fémréz). Uborka, hüvelyesek: 5 nap (10 mg/kg fémréz). Uborka (konzerv): 3 nap (10 mg/kg fémréz). Paprika, paradicsom, burgonya: 7 nap (10 mg/kg fémréz). Málna: 5 nap (10 mg/kg fémréz)

 

A hulladék kezelésre vonatkozó utasítások:
Tilos a szert, fel nem használt maradékát, csomagoló burkolatát folyókba, vízfolyásokba, tározókba, állóvizekbe juttatni.

 

Munkaegészségügyi óvó rendszabályok:
Egyéni védõfelszerelés elõkészítõknek: védõruha, védõkesztyû, légzésvédõ félálarc P2 szûrõbetéttel, vagy egyszer használatos FFP2SL részecskeszûrõ félálarc, védõszemüveg, vagy sav elleni védõszemüveg. Kijuttatóknak: védõruha, védõkesztyû, védõlábbeli. Szabadtéri felhasználás esetén permetezõ arcvédõ, vagy védõszemüveg, vagy sav elleni védõszemüveg. Fóliaházban történõ felhasználás esetén – elõbbiek mellett – légzésvédõ félálarc P2 szûrõbetéttel, vagy egyszer használatos FFP2SL részecskeszûrõ félálarc. Mérgezéskor, vagy annak gyanújakor a munkát azonnal félbe kell szakítani, majd helyszíni elsõsegélynyújtás után (rézmérgezés) orvosi, intézeti ellátást kell biztosítani. Terápia: tüneti, megfigyelõ kezelés, D-penicillamin, speciális antidótuma nincs.
Tûzveszélyesség: Nem tûzveszélyes (E).

Eltarthatóság, tárolás:
Eredeti zárt csomagolásban, száraz, hûvös, de fagymentes helyen, szabályos növényvédõszer-raktárban 3 év.

 

A termék ára: 0 Ft / darab
db
Látogatók: 733,760 látogató | Minden jog fenntartva 2010. | Vincellér Bolt Lenti | 8960 Deák Ferenc u. 9 | info@vincellerbolt.hu | Admin